Pekara Toma d.o.o. - POGAČICE SA ČVARCIMA
POČETNA
O PEKARI TOMA
NOVOSTI
KETERING
KVALITET
ZAPOSLENJE
VELEPRODAJA
PRESS
LOKACIJE
KONTAKT

18.02.2016.

POGAČICE SA ČVARCIMA

Još jedan ponedeljak. Krećem od našeg objekta na Crvenom krstu. Napolju februarski mraz udružen sa košavom a unutra zamagljeni izlozi od pare tek ispečenog vrućeg peciva. Prodavačice su užurbane da postave sve te proizvode na plehove, poređaju u vitrine, kako bi svojim oblikom, bojom, vrstom, sastavom koketirali sa kupcima, dopali se neki na prvi pogled i ispunili svoju svrhu.

Ni ja ne ostajem imuna na te mirise, i dok gledam šta bih ovog jutra izabrala za doručak, nekako do mene dolazi pleh sa tek ispečenim pogačicama sa čvarcima. U poplavi francuskih, italijanskih, „zdravih“ i ostalih peciva nekako su stare, dobre pogačice sa čvarcima ostale u zapećku, i samo ih se seti neki sedi gospodin, ili vremešna baka koji znaju da taj specificni, starinski ukus ne moze da se meri ni sa jednim od gore navedenih, a meni navire sećanje vezano za njih i deda Tomu, starog majstora koji je bio poznat u gradu između ostalog i po njima...

Svake nedelje je deda Toma svojim starim varburgom sa prikolicom odlazio kod domaćina blizu Šapca i otud u dva ogromna bureta doterivao čvarke za proizvodnju. U tome ne bi bilo ništa čudno osim činjenice da je on sve to obavljao sam, uključujući i istovaranje ta dva ogromna bureta. Parkirao bi se ispred pekare u Beogradskoj ulici, i na moje prvi put zaprepašćenje sa, specijalnim metodama obrtanja tih burića, skidao ih sa kola, peo uz dva stepenika, kotrljao do radionica... Nije da nije bilo nikoga da mu pomogne ali je on bio sigurniji sam, i imala sam osećaj kao da se sa poštovanjem odnosi prema tom poslu, i da je tu dolazila do izražaja sva njegova gorstacka snaga.

Proizvedene pogačice, i čvarci u njoj su se tako dopadale mušterijama, da je vrlo brzo zaliha bila potrošena, a deda Toma ponovo u Šabac, i sve ispočetka.

Danas je dopremanje robe mnogo savremenije, magacini su krcati drugom robom, ali pogačice sa čvarcima i dalje svojim jedinstvenim ukusom kao da obrću ciklične krugove onako sigurno i stameno kao što je to radio deda Toma.

Mozda su u zapećku, ali kada se probaju, jos onako vruće...

Podelite ovu stranu:
 

Kopirajt © Pekara Toma d.o.o. - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.